Започват тестове на лечение на рак на белите дробове със стволови клетки


Във Великобритания започват клиничните тестове на нова клетъчно-генна терапия за лечение на рак на белите дробове.

В световен мащаб ракът на белите дробове е убиец номер 1 сред раковите заболявания без значение на пола. Само през 2012, коварното заболяване е причина за смъртта на 1.6 милиона души.

Резултатът от работата на учени от Лондонския университетски колеж, може да промени тази тъжна статистика. Ранните тестове на новото им комбинирано клетъчно-генно лечение, проведени върху лабораторни мишки, показват, че то чувствително намалява големината на тумора, а в някои случаи го премахва напълно. След тези обнадеждаващи резултати, учените са готови да пристъпят към клинични тестове. Те ще изпробват новото лечение върху 56 доброволци.

Борбата с рака на белите дробове е трудна, тъй като в повечето случаи се открива, едва след като вече се е разпространил и в останалите части на тялото.Новото лечение включва генетична промяна на стволови клетки от костния мозък, така че да пренесат анти-раков ген, наречен TRAIL до тумора. Клетките го пазят, тялото да не го разгради и когато достигнат тумора, TRAIL се освобождава и сигнализира на организма да започне да атакува самия тумор.

1696

На снимката: За период от около 12 часа туморът (оцветен в червено) е атакуван от стволовите клетки (оцветени в зелено), освобождаващи гена TRAIL.

По време на лечението всеки пациент чрез 3 вливания в разстояние на 3 седмици, ще получи около 1 милиард такива клетки. Лечението ще бъде комбинирано и с химиотерапия. След това резултатите ще се сравнят с тези от стандартните процедури.Очакванията към успешността на новата процедура, са големи и се планира през следващите 3 години в специална лаборатория да бъдат създадени 100 милиарда клетки. Голямо предимството на новото лечение, е, че клетките могат да бъдат използвани върху всеки, без да трябва да бъдат взети от собственото му тяло или от роднини.

Източник: http://www.futuretimeline.net/blog/2015/03/7.htm#.VP2W9csU-7M
Снимки: FutureTimeline.net

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори