Започват клинични изпитания на първата ваксина, създадена изцяло от ИИ


Екип учени от Университета Флиндър в Южна Австралия обявиха за успешното създаване на първата ваксина, изцяло разработена от изкуствен интелект (ИИ).

Учени и преди са използвали помощта на компютърни системи при разработката на нови лекарства, но това е първия случай, при който целия процес е оставен в „ръцете“ на машина.

Първоначално учените са обучили системата, като са ѝ предоставили набор от съединения, които активират човешката имунна система и такива, които не оказват въздействие върху нея. На база наученото ИИ е трябвало сам да разбере какво различава едните от другите.

Паралелно с това друга специално създадена система е генерирала огромен списък с всевъзможни съединения. Този списък е предоставен на първата система и с помощта на наученото тя е представила комбинация от съединения, за които се счита, че ще активират човешката имунна система и същевременно няма да имат вредно въздействие върху организма.

Създадените комбинации са обещаващи противогрипни ваксини, които вече са започнали 12-месечен изпитателен срок. Първите тестове върху лабораторни животни показват повече от успешни резултати. Ако те приключат успешно, следващ етап ще бъде пристъпването към клинични изпитания върху хора.

Използването на системи с елементи ИИ в медицината постепенно нараства през последното десетилетие и през идните години по-широкото им използване може чувствително до съкрати сроковете за разработка, създаване и изпитание на нови, високоефективни лекарства, които в същото време са щадящи за човешкия организъм.


Източник: Flinders University

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори