Замърсяването на въздуха и болестта на Алцхаймер


Ново проучване на учени от САЩ разкри неочаквана връзка между замърсяването на въздуха и болестта на Алцхаймер — лошото качество на въздуха увеличава вероятността от развитие на коварната болест.

Проучването е проведено в Атланта и е обхванало 1113 души, на възраст 45-75 години. Данните от него разкриват тревожна зависимост — при тези, които са изложени на високи нива на замърсяване на атмосферния въздух и на замърсяване, свързано с трафика, е по-вероятно да се появят биомаркери, свидетелстващи за болестта на Алцхаймер, по-специално амилоидни плаки, в гръбначно-мозъчната им течност.

Това проучване е най-мащабното по рода си до момента. То потвърждава нарастващите доказателства, че замърсяването на въздуха е не само заплаха за белите дробове, но за мозъка.

Като превантивни мерки, насочени към намаляване на риска от развиване болестта на Алцхаймер, учените сочат:

  • Редовно следене информация, касаеща индекса на качеството на въздуха в даденото населено място и ограничаване дейностите на открито, особено физическото натоварване, в дни, когато нивата на замърсяване са повишени.
  • В дни с влошено качество на въздуха носенето на маска от типа N95 може да бъде от помощ, защото филтрите в този тип маски филтрират голяма част от вредните частици.
  • Пълноценното хранене, основано на на балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.
  • Редовната физическа активност, която подпомага  здравето на сърдечносъдовата система и когнитивните функции.
  • Поддържането на регулирано кръвно налягане и нива на кръвната захар.
  • Избягването на токсини, в лицето на тютюнопушене и прием на алкохолни напитки.
  • Осигуряването на достатъчно количество сън.

Източник: Emory University

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори