Физици успяха да задържат отделни атоми при иновативен научен експеримент


Учени от Университета в Отаго, Нова Зеландия, постигнаха значим напредък в областта на квантовата физика, след като за първи път успяха да задържат отделни атоми на едно място и да наблюдават невиждани до този момент сложни взаимодействия между тях.

За да постигнат това, учените са използвали сложно оборудване, включващо лазери и вакуумна камера, както и апаратура за наблюдение.

Атомите са поставени във вакуум при температура от едва 1/1 000 000 част от абсолютната нула, чрез използване на силно фокусирани лазерни импулси. След това постепенно са добавяни или премахвани нови атоми и при извършването на това учените са могли за първи път директно да наблюдават как атомите си взаимодействат помежду си. Досега при подобни опити са използвани голям брой атоми, което е налагало резултатите да бъдат интерпретирани чрез усредняване на стойностите.

Атом, охладен с лазер, може да бъде видян със специално оборудване.

Така например, за първи път е станало възможно пряко да се види, че са необходими минимум 3 атома, за да се образува молекула. Два от атомите се свързват в молекула, като получават допълнително енергия от протичащите взаимодействия между трите атома.

Макар на пръв поглед подобно постижение да изглежда твърде отвлечено и далечно от ежедневния живот, то може да има големи последици върху него. Така например то може да доведе до възможността да се създават нови материали и химикали молекула по молекула, което може да доведе до качествен скок във възможностите за миниатюризация.


Източник: L. A. Reynolds et al. Direct Measurements of Collisional Dynamics in Cold Atom Triads, Physical Review Letters (2020). DOI: 10.1103/PhysRevLett.124.073401cs.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори