Загадъчен обект „отхапа“ част пръстен на Сатурн


Учените, обработващи данните от космическия кораб Cassini, изучаващ Сатурн, публикуваха нови данни, показващи как един от пръстените е с леко разрушена цялост, в резултат от взаимодействие с неизвестен обект.

Saturn_web_1024

Най-красивата планета в Слънчевата система е опасана от множество пръстени, съставени от късове скали, прах и лед, обикалящи около планетата с различна скорост. Размерите на тези късове варират от милиметри до стотици метри. Забелязаният обект е в най-външния пръстен на планетата и е предизвикал временно нарушаване на целостта му, изхвърляйки част от съдържанието на пръстена в космоса.

Учените не са сигурни какъв точно е бил обекта, заснет в началото на април 2016. Предположението им е, че деформацията в пръстена е предизвикана от сравнително голям къс, движещ се вътре в него. Обикновено тези обекти са покрити с облаци космически прах и не са видими, но понякога размерите им са достатъчно големи, което ако е комбинирано с по-висока скорост, се оказва достатъчно, за да бъдат регистрирани от инструментите, с които наблюдаваме планетата.

С течение на времето структурата на пръстена се е възстановила до обичайния си вид.


Източник: https://saturn.jpl.nasa.gov

Снимка: NASA/JPL-Caltech/SSI

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори