Живот, открит в скали на милиони години, дава надежди за откриването му и на Марс


Учени откриха живот в скали, извадени от под океанското дъно. Откритите прости едноклетъчни организми чувствително повишават очакванията им, че живот може да бъде открит и на планета като Марс.

Става дума за няколко вида бактерии, които процъфтяват, обитавайки микроскопични пукнатини в скали, които са на десетки метри под океанското дъно на Тихи океан.

Скалите са извадени от три различни местоположения и възрастта им е определена на 13.5, 33.5 и 104 милиона години.

Тези скали са извадени чрез сондаж на 125 м. под морското дъно, което в случая е било на 5.7 км. Тъй като местата на сондажите не са в близост до хидротермални комини или подводни течения, учените са уверени, че организмите са пристигнали там независимо, а не са донесени от някъде другаде. Допълнително от това извлечените скални образци са стерилизирани, за да се предотврати възможността за външно замърсяване.

Откритието е вълнуващо за биолозите, защото скалните образци не са много по-различни от тези, които могат да бъдат намерени на Марс. А това рязко повишава шансовете за откриване на минал или дори настоящ живот на Червената планета.


Източник: Suzuki, Y., Yamashita, S., Kouduka, M. et al. Deep microbial proliferation at the basalt interface in 33.5–104 million-year-old oceanic crust. Commun Biol 3, 136 (2020). https://doi.org/10.1038/s42003-020-0860-1

Снимка: Caitlin Devor, University of Tokyo

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори