Живот на 3 километра под земята


С дълбочината си от 3 километра Kidd Creek в Онтарио, Канада, е най-дълбоката мина за добив на мед, сребро и цинк в света. Този богат източник на метали е поне на 2,7 милиарда години, като по онова време се е намирал на океанското дъно. Тектонични сили са издигнали дъното нагоре, но извън това средата е останала сравнително постоянна. Тази стабилност, в комбинация с тунелите от минната дейност, превръщат мястото в идеално за изучаване на най-старите подземни води в света, останали изолирани в продължение на много милиони и дори милиарди години. А сега, както се оказва, на това почти извънземно място… процъфтява живот!

Екип от канадски и учени от САЩ, публикува резултати от внимателно преведени микробиологични, геохимични и изотопни анализи на древните подземни води. Резултатите сочат, че там процъфтява неголяма, но устойчива популация от бактерии.

Тези едноклетъчни организми не се нуждаят от кислород, защото дишат серни съединения. А храната им е… пирит – сулфиден минерал, който заради златистожълтия си цвят често е наричан „златото на глупците“.

Това откритие, макар и удивително, не е първото подобно. През последните години и на други места дълбоко под земята е откриван микробиален живот. Поради тази причина учените възнамеряват да направят ДНК анализ на откритите микроби, след което да ги сравнят с други, известни от по-рано. По този начин ще може по-лесно да се узнае дали всички видове подземни бактерии имат общо начало или са се развили независимо един от друг.


Източник: Geomicrobiology Journal

Снимка: Gaetan Borgonie (Extreme Life Isyensya), Barbara Sherwood Lollar

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори