Животът, не какъвто го познаваме, е възможен на Титан


Учени от Университета Корнуел описаха нова форма на живот, основана на метан, която би могла да се възпроизвежда подобно на земния живот.

Учените – химици и астрономи – предложиха шаблон за живот, който няма нищо общо с познатия ни, но би могъл да оцелява и процъфтява в студен и суров извънземен свят  и по-специално на Титан – гигантската луна на Сатурн.

Титан е вълнуващ, суров свят. Покрит е с гъста атмосфера, има течни океани и валежи…които обаче не са от вода, а от втечнен поради ниската температура метан.

Учените описаха клетъчна мембрана, изградена от малки органични азотни съединения и способна да функционира в условията на втечнен метан с температура -180 ℃.

Животът на Земята засега е единствения, който познаваме. Поради тази причини при откриването на нови планети, за потенциално годни за живот се приемат онези, които осигуряват температура и химичен състав, подобни на земните. Новата теоретична разработка на учените обаче подсказва, че е възможен живот и при условия, които са коренно различни от земните. Само бъдещето ще покаже дали са били прави…

Източник: http://advances.sciencemag.org/content/1/1/e1400067

Снимка: James Stevenson 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори