Жените са с по-млади мозъци от мъжете


Млад по душа. Всички сме чували този израз. А чували ли сте за „млад по мозък“? Оказва се, че жените са точно такива. Ново изследване показва, че на една и съща възраст женския мозък е около 3 години по-млад от мъжкия.

Изследването е проведено в Медицинското училище в Сейнт Луис към Вашингтонския университет. В него са обхванати около 200 души, мъже и жени на възраст между 20 и 82 години. Резултатите от него трябва да бъдат потвърдени и от други, независими източници, но първите данни сочат, че при една и съща възраст, метаболичните нива на женския мозък съответстват на около 3 години по-млад мозък спрямо мъжете.

Пълното значение на тези резултати все още не е ясно, но те изглежда са в унисон и могат поне отчасти да обяснят защо с напредване на възрастта жените в по-малка степен са засегнати от спад в познавателните способности от мъжете. Също така е възможно по-младият мозък да е сред причините, водещи до по-голяма средна продължителност на живота при жените.

Интересна подробност е, че тази разлика не настъпва с възрастта, а е ясно изразена дори и при 20-годишните, взели участие в изследването.

Бъдещи изследвания може би ще помогнат да се разбере евентуалната връзка между състоянието на мозъка и риска от различни заболявания, настъпващи с напредването на възрастта, като например болестта на Алцхаймер.


Източник: Proceedings of the National Academy of Sciences

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори