Парализирана жена отново може да общува, благодарение на мозъчен имплант!


През 2008 г. Hanneke De Bruijne, е диагностицирана с амиотрофична латерална склероза (АЛС, наричана още болест на Лу Гериг). С напредването на болестта към по-късните ѝ фази, Hanneke бива напълно парализирана и е неспособна да се движи или говори. Единственият ѝ начин за общуване с близките, е да мига за Да или Не. Но сега, благодарение на експериментално ново устройство, имплантирано в мозъка ѝ, тя отново може да обменя думи с любимите си хора!

Това е възможно благодарение на усилията на екип лекари от главната болница в Утрехт, Холандия. Те са създали нов мозъчен имплант, който поставен в мозъка, позволява на пациента да изписва по 2 думи на минута, чрез използването на мозъчно-компютърен интерфейс.

Чрез 2 операции, лекарите са имплантирали електроди в мозъка на пациентката, в частта му, отговаряща за движенията на ръцете. Допълнително в гръдният ѝ кош е имплантиран предавател, който улавя електрическите команди от мозъка и ги превръща в компютърни команди, които биват изпратени до близкостоящ компютър. Така тя може да движи показалеца на мишката и с помощта на специален софтуер да съставя думи и изречения, последователно избирайки отделни букви.


Източник: www.ctvnews.ca

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори