Е. Уилсън: Религията ни дърпа надолу и в името на човешкия прогрес, трябва да бъде премахната


Е. Уилсън е бащата на социобиологията – интердисциплинарна област от науката, стояща зад идеята, че социалното поведение може да се обясни еволюционно. В интервю със списанието New Scientist, Уилсън разсъждава за влиянието, което религията оказва върху обществата ни.

Заради  религията, Земята страда от „смърт от 1000 порязвания“, казва прочутият биолог, носител на наградата Пулицър.

Сравнението му с древната форма на китайско мъчение не е случайно. Той обяснява, че много от хората не си дават сметка, че „племенната структура“, която все още играе основна роля в обществата ни, ни дърпа назад.

„Всички идеологии и религии имат свои отговори на важните въпроси…“ – казва той – „… но те обикновено са под формата на догма, свързана с някаква племенна структура.“. „Религиите включват свръхестествени елементи, които другите племена – другите вярвания – не могат да приемат…“ – продължава Уилсън – „… И всяко племе, без значение колко е щедро, добро, любещо и благо, в крайна сметка гледа отвисоко на останалите племена. Това, което ни дърпа надолу, е религиозната вяра.“.

Уилсън отбелязва, че при хората е силно изразена тенденцията да се чудят дали действията им са наблюдавани свише и дали ще имат и друг живот след текущия. Това е общо за хората като цяло.

Но според него, религията „си е присвоила търсенето на по-голямата картина“.

В името на човешкия прогрес, единственото разумно решение, което учения вижда е „религиозните вярвания да бъдат силно намалени, до точката на изчезването им, без това да влияе на естествената ни склонност да задаваме важни въпроси.“.

Как мислите, има ли здрав разум в думите му?

Източник: https://www.newscientist.com/article/mg22530050.400-e-o-wilson-religious-faith-is-dragging-us-down

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори