За първи път знаем как е изглеждало лицето на тиранозавъра


Поредица от нови палеонтологически открития, свързани с един от най-ужасяващите хищници, кръстосвали Земята – тиранозавъра – позволиха на учените за първи път да добият представа как в действителност е изглеждало лицето му.

Вече се знаеше, че тялото на тиранозавъра, както и на много други динозаври, е било поне частично покрито с пера. Сходството с птиците не свършва тук – походката му също е била много сходна с тази на съвременна птица. Но досега нямаше ясна представа какво би било да се изправи човек очи в очи с този ултимативен хищник.

Благодарение на множество останки от черепа на Daspletosaurus horneri – вид тиранозавър, живял преди около 66-100 милиона години в Монтана, САЩ, учените вече с голяма степен на сигурност могат да възстановят и текстурите на лицето му.

 

Това, което учените обрисуват е череп, покрит с костни ръбове и кожа с различни типове текстура, напомняща припокриващи се плочки.

Възстановяването на най-вероятния външен вид на тиранозавъра е важен успех за науката, защото хвърля допълнителна светлина върху еволюционния преход между специфични костни и кожни образувания при динозаврите и оформянето на клюн при техните преки наследници – птиците.


Източник: www.nature.com

Снимки: Dino Pulera

 

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори