Eвропа каза „Да“ на 1,4 милиарда евро за космически изследвания


Европейските министри одобриха 1,4 милиарда евро, които да бъдат използвани за изпращането на марсоход, търсещ живот на Червената планета и за поддръжка на Международната космическа станция.

Осигуряване на средства за космически изследвания винаги е било проблемно за учените. Конкретните икономически условия сякаш никога не са подходящи за отпускането на големи суми пари, необходими за търсене на живот на Марс или за експерименти при нулева гравитация. За щастие, поне към момента, Европейската космическа агенция изглежда ще успее да изпълни поне част от амбициозните си планове.

Немалка част от одобрените средства ще отидат да продължаване на мисията ExoMars. Тя навлезе в светлината на прожекторите преди около 6 седмици, когато спускаемият модул Скиапарели се разби при опит за неуспешно достигане на марсианската повърхност. Въпреки това, по-важната част от този първи етап на мисията – изпращането на орбитален апарат – премина перфектно, което дава основание на учените смело да продължат. Във втората част на мисията, до Марс ще бъде изпратен самоходен марсоход, който ще търси за следи от минал или настоящ живот. За целта той ще бъде оборудван с различни инструменти, включително със сонда, с която ще може да прониква на дълбочина до 2 метра под повърхността.

Останалата част от сумата ще бъде насочена към различни дейности, свързани с Международната космическа станция. Това ще позволи животът ѝ да бъде удължен поне до 2024 г.


Източник: www.esa.int

Снимка: ESA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори