Енцелад притежава масивен океан.


Изследвайки едва забележимите „потрепвания“ на спътника на Сатурн, Енцелад, учените откриха, че под ледената му кора се крие глобален океан. Получените данни са от над 7-годишен период на заснемане на Енцелад, благодарение на дългогодишната и успешна мисия Касини, провеждаща се от 2004.

Съмнения, че под повърхността на Енцелад се крие океан има от по-рано, когато бяха открити гейзери, изхвърлящи частици високо над повърхността. На база по-ранните данни обаче, се предполагаше, че океана най-вероятно е разположен около южния полюс на спътника. Новите данни обаче сочат, че океана е глобален и учените са повече от сигурни в това.

За да достигнат до този извод, те години наред след всяка обиколка на космическия кораб Касини, са измервали и определяли различни топографски образувания на повърхността – над 5800. На база тях е установено „потреперване“ на Енцелад от около 1/10 от градуса. Това може да изглежда малко, но всъщност е многократно повече, отколкото ако ледената кора и скалното ядро на Енцелад бяха свързани с твърда връзка. Данните са проверени и чрез направена компютърна симулация.

Наличието на течен океан само по себе си е загадка – учените тепърва ще трябва да разберат как се запазва течното състояние, при положение, че океана е притиснат между смразяващата ледена кора и изстиналото ядро. Едно е сигурно, Слънчевата система официално се сдоби с още един океан! А до неотдавна считахме, че Земята е едва ли не единствения свят, който може да се похвали с това… А кои са останалите светове с океани? Разберете сега!

Източник: http://www.news.cornell.edu/stories/2015/09/under-saturnian-moons-icy-crust-lies-global-ocean

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори