Създадоха ранна форма на ембрион от обикновени кожни клетки


Два екипа учени, независимо един от друг, създадоха най-пълния жив модел на ранен човешки ембрион, използвайки… обикновени кожни клетки!

Учените са успели да накарат кожните клетки да се обеднят в група, силно напомняща на оплодена яйцеклетка в най-първите ѝ ембрионални фази, когато се оформя т. нар. бластоцист.

Изследванията не са продължили отвъд този етап, но дори така това са най-завършените „реплики“ на ранна фаза на човешки ембрион. Изкуствено получените бластоцисти са показвали свойства, удивително напомнящи на истинските. Така например, те са започнали да образуват клетки, от които се образува плацентата – критично важна фаза от ембрионалното развитие.

Двата екипа са използвали различни подходи, довели до сходни резултати.

Единият екип е обработил кожни клетки в специален химически разтвор, който ги е върнал в състояние, подобно на това на стволови клетки. По този начин те са си върнали способността да произвеждат други типове клетки.

Другият екип е използвал комбинация от стволови и обикновени клетки, които са събрани в определена структура, която е продължила да се развива с времето.

Тези изследвания са важни, защото могат да позволят на учените да разберат по-добре и да открият нови начини за ранно откриване и лечение на преди необясними случаи на безплодие или загуба на плода, при това без да има нужда от истински ембриони за провеждане на различни изследвания.


Източници: Liu, X., Tan, J.P., Schröder, J. et al. Modelling human blastocysts by reprogramming fibroblasts into iBlastoids. Nature 591, 627–632 (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-03372-y; Liu, X., Ouyang, J.F., Rossello, F.J. et al. Reprogramming roadmap reveals route to human induced trophoblast stem cells. Nature 586, 101–107 (2020). https://doi.org/10.1038/s41586-020-2734-6

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори