Това са първите цветни снимки, направени с електронен микроскоп!


Електронните микроскопи ни позволяват да надникнем много надълбоко в света на най-малкото. Но техен недостатък е, че получените с тях изображения не са цветни. Или поне така беше досега!

Екип изследователи от Университета на Калифорния представиха нова техника, чрез която за първи път е възможно да се получат цветни изображения при наблюдение с електронен микроскоп.

wcoqdquellzmspysaotj

Изображенията съдържат до 3 цвята едновременно  – зелен, червен и жълт.

Обикновените електронни микроскопи извършват наблюдение като изпращат потоци електрони през биологичен образец. Това позволява създаването на много детайлно изображение. Липсата на цвят при него е обусловена от това, че се излъчват електрони, вместо светлина.

За да получат цвят, учените са използвали много интересен подход. Използвайки редки земни метали, те са „оцветили“ различни части от наблюдаваните образци – протеини, клетки, мембрани и др. Когато потокът електрони мине през такъв „оцветен“  участък, част от електроните се спират от метала. Тази загуба се възприема като определен цвят, от специален детектор, монтиран на обикновен електронен микроскоп.

n4oilz6ojctx7db2c55j

nlg9qzgno0tqokycgll5

Процесът на получаване на подобни цветни изображения всъщност е подобен на флуоресцентната микроскопия, при която към биоматериала се добавят светещи протеини. Но електронните микроскопи предлагат възможността за наблюдаване с далеч по-висока детайлност.


Източник и снимки:www.cell.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори