Експерти призовават за махане забраните за генетични модификации върху човешки ембриони


Експертната група Hinxton, представляваща глобална мрежа от изследователи, занимаващи се със стволови клетки, биоетици и специалисти по политиките в областта, излезе с призив за отпадане на забраните за генетични модификации върху човешки ембриони.

Специалистите посочват, че подобни техники трябва да бъдат надлежно контролирани с оглед безопасност, а също и от морална гледна точка, но в същото време считат, че използването им при човешкото възпроизвеждане може да помогне в борбата с различни видове генетични заболявания.

Въпреки това, учените заявяват, че към момента не подкрепят идеята да се извършват генни модификации върху ембрион, който след това да бъде износен докрай.

Определено генното инженерство е тук и няма да си ходи скоро. То ще се развива все повече и повече. Ясно е, че никакви тотални забрани не могат реално да спрат научно-техническия прогрес – нито в тази, нито в която и да било друга област. Далеч по-рационален подход е да се оставят учените да си свършат работа, като се вземат необходимите мерки, вероятността за инциденти и нежелани последствия да бъде сведена до разумен минимум. Както във всяка една гранична област на науката, тук също рисковете са големи. Но такива са и потенциалните ползи при успешно развитие…

Източник и снимка: http://www.foxnews.com/health/2015/09/10/expert-group-says-embryo-genetic-modification-should-be-allowed/

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори