Експериментално лекарство превръща „лошата“ бяла мазнина в „добра“ кафява


Експериментално ново лекарство води до загуба на тегло и мазнини. Известно под името GC-1, лекарството ускорява метаболизма и оттам – изгарянето на мастните клетки.

Лекарството забележимо ускорява метаболизма и превръща белите мастни клетки в кафяви. Белите мастни клетки съдържат голямо количество калории и са свързани с наднорменото тегло и метаболитни заболявания. Кафявите мастни клетки бързо изгарят калории и са в голямо количество при бебетата, където тялото ги използва, за да поддържа топлината.

Преди учените считаха, че само бебетата и животните имат кафява мастна тъкан. Сега вече е известно, че и възрастните хора я имат, но тя просто губи способността да изгаря калориите. Хората, притежаващи по-голямо количество кафява мастна тъкан, са изложени на по-нисък риск от наднормено тегло и диабет.

Новото лекарство действа, като активира рецепторите за тироидния хормон, играещ роля в регулирането на метаболизма. Хормонът помага и при т. нар. адаптивен термогенезис – процес, при който тялото превръща излишната енергия (калории и мастна тъкан) в топлина.

Лекарството вече е изпробвано на стотици лабораторни мишки, на които е давано ежедневно. Мишките са били както с генетично обусловено наднормено тегло, така и вследствие начина си на хранене.

Тези от тях, които генетично са били обусловени да са с наднормено тегло, са загубили 50% от излишната си мастна си тъкан само за 2 седмици, като са показали също и много антидиабетични ефекти, свързани с регулацията на глюкоза в кръвта. Подобни са резултатите и при мишките, придобили наднормено тегло заради начина си на хранене.

Лекарството все още не е изпробвано при хора, макар че в много по-ниска доза го има под името sobetirome, използвано за снижаване на холестерола и вече изпробвано клинично. Бъдещите изследвания в тази област и евентуалната поява на краен продукт, може да бъде от полза на огромен брой хора, водещи мъчна борба с наднорменото тегло и произтичащите от него здравни рискове.

Източник: http://medicalxpress.com/news/2015-03-experimental-drug-bad-white-fat.html

Снимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори