Експериментален кръвен тест засича рак до 4 години преди да се появят първите симптоми


Учени от САЩ публикуваха изследване, касаещо иновативен кръвен тест, който може да засече бъдещото развитие на ракови образувания до 4 години преди да се появят първите симптоми за болестта.

В рамките на изследването са използвани проби от над 123 000 души, които са били здрави през 2007 г., към момента на началото на проучването. От тях са събрани повече от 1,6 милиона проби. От наблюдаваните участници 1000 са развили рак в рамките на следващите 10 години.

Учените са концентрирали вниманието си върху разработката на тест за засичане на 5 от най-разпространените форми на рак: на стомаха, хранопровода, колоректален, на белите и на черния дроб.

Разработеният тест, носещ името PanSeer, засича анормалното добавяне на молекули към ДНК, активиращо или деактивиращо определени гени, като от особен интерес са около 500 различни участъка от двойната спирала на живота, които при по-ранни изследвания са определени като характерни за хората, развиващи ракови заболявания. След това с помощта на системи с елементи на изкуствен интелект получените резултати се анализират и интерпретират. Резултатите са впечатляващи.

PanSeer e изпробван върху почти 200 души, развили раково заболяване и върху още толкова, които са напълно здрави. Резултатите показват, че при 90% от случаите теста правилно е показал, че дадения индивид ще развие раково заболяване. При това в някои случаи PanSeer  е показал това цели 4 години преди изобщо да има каквито и да били симптоми на подобно заболяване!

На учените им предстои да проведат още изследвания, но първите резултати са повече от обещаващи. За в бъдеще те планират да разширят обхвата на теста, така че да се засичат и други видове рак, като например на панкреаса.

Разбира се, възможно е да се окаже, че не всички ракови заболявания могат да бъдат засичани по този начин, тъй като някои от тях може би не водят до забележими промени в кръвната плазма. При всички положения обаче появата и разработката на надежден начин за толкова ранно засичане ще доведе до спасяване на немалко човешки животи и до подобряване на качеството им.


Източник: Chen, X., Gole, J., Gore, A. et al. Non-invasive early detection of cancer four years before conventional diagnosis using a blood test. Nat Commun 11, 3475 (2020). https://doi.org/10.1038/s41467-020-17316-z

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори