Екзоскелет в помощ на работниците


Компанията German Bionic представи нов модел екзоскелет Cray X, предназначен да подпомага работниците при извършването на по-тежки дейности.

Тежащ около 7 кг., приличащият на футуристична раница носим робот, се захваща и за бедрата, а неговите задвижващи механизми, изградени от въглеродни влакна, позволяват на човек лесно да вдига и да се движи с до около 30 кг. допълнително тегло, с пълна опора на краката и гърба. Инсталиран на екзоскелета софтуер в реално време анализира и коригира неправилните движения, които могат да доведат до травми. Освен това, устройството е способно да подпомага работника и по време на ходене, когато това е нужно – например при по-продължително изкачване на стълби и други повтарящи се движения.

Cray X ще се предлага на пазара от следващата година, под формата на месечен абонамент с начална цена от $499. Макар това да е цена, която изглежда висока, през последните години интересът към подобни помощни технологии, които в крайна сметка увеличават безопасността и продуктивността, расте и вероятно екзоскелета ще намери своите клиенти в лицето на по-големи компании.


Източник и снимки: German Bionic

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори