Един от най-иновативните архитекти в света публикува свободно достъпни планове за евтини жилища


Чилийският архитект Алехандро Аравена е 41-ият лауреат на наградата Pritzker за 2016 – своеобразен аналог на Нобеловите наглади, но в областта на архитектурата – за изграждането на практични, функционални и най-вече достъпни за хората с по-ниски доходи, жилища. Той също така опитва да направи света малко по-добро място, чрез това, което умее най-добре. Как? Като направи свободно достъпни част от плановете си за тези жилища и по този начин помогне поне с малко за решаване на кризата с липсата на достатъчно достъпни нови жилища по света.

Според неотдавнашен доклад през 2025 г. поне 1.6 милиарда души ще живеят в пренаселени и необезопасени жилища.

Аравена, който е начело на компанията Elemental, работи над 20 години за решаването на този проблем.

На специално създаден уеб сайт могат да бъдат открити и свалени чертежите на 4 негови проекта. Три от тях са жилищни комплекси от работата му в Чили, а четвъртия е от Мексико Сити.

Изграждането на един от домовете от чилийските му проекти струва $7500, $10 000 и $39 900, а на този от Мексико Сити – $20 000.

lo barn

Проект от Чили, на стойност $10 000 за жилище.

mont

Проект от Мексико Сити, на стойност $20 000 за жилище.

Проектите на Аравена могат да бъдат изтеглени от http://www.elementalchile.cl/en/projects/abc-of-incremental-housing/, където са налични в DWG формат. Ако проявявате интерес да ги разгледате, но нямате достъп до програма като Autocad, можете да използвате безплатен инструмент, като DWG TrueView, достъпен тук.

Източник: http://www.elementalchile.cl/

Снимки: AP; Elemental

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори