Единственият отровен примат може би крие обяснението защо хората са алергични към котките


Котките може би наистина искат да стоим надалеч от тях, а единствените които усещат правилно това, са хората с остра алергична реакция към котки. До това изненадващо заключение може да доведе скорошно изследване на единствения известен отровен примат – дебелото лори (Nycticebus sp.).

Дебелите лорите имат специални отровни жлези в подмишниците си. Когато ги използват, те облизват подмишниците са, като по този начи насищат слюнката си с токсини. Ухапването им води до трудно зарастващи рани при себеподобните им. Но при хората се наблюдават симптоми, като при алергичен шок – затруднено дишане, кръв в урината, силна болка, а при тежки случаи и анафилактичен шок.

Скорошно изследване на тези животни показа, че има изненадващо сходство между ключов протеин в жлезите на лори и алергените при котките. Това повдига въпроса, дали след като при лори това се е развило като своеобразен защитен механизъм, то не е същото и при котките.

Ще са необходими допълнителни изследвания, но учените алармират, че популацията на бавното лори е застрашена, тъй като животното е популярен домашен любимец в някои части на Азия.


Източник: Toxins 2020, 12(2), 86; https://doi.org/10.3390/toxins12020086

Снимка: Freder/E+/Getty Images

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори