Най-големият самолет в света бе повреден или унищожен по време на войната в Украйна


Единствената бройка на най-големия самолет в света – украинския Ан-225 – е сериозно повреден, а може би и унищожен от руските удари по Украйна.

Съобщението, че огромният самолет е унищожен първо дойде от украинската държавна група „Укроборонпром“ и по-късно бе потвърдено и от министъра на външните работи на Украйна, Дмитро Кулеба. По-късно компанията, стопанисваща самолета потвърди, че самолета е повреден, но предстои да се направи оценка от експерти на състоянието му, преди да се даде още информация по въпроса.

Ан-225, наричан от украинците „Мрия“ (в превод – „мечта“) е уникален самолет. Първоначално построен да пренася съветската совалка „Буран“, той по-късно бе изоставен, поради липса на средства. След като десетилетия бе на земята, след 2001 самолета бе възстановен и стопанисван от компанията „Авиолинии Антонов“, която го използва за транспортни цели.

С дължината си от 84-метра и с шестте си турбореактивни двигателя, Ан-225 е способен да пренася 275 тона полезен товар със скорост до 850 километра в час.

Любопитен факт: Първият полет на братята Райт би се побрал в товарното помещение на Ан-225.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори