Еволюционни причини се крият зад предпочитанието на мъжете към женска фигура с добре изразени извивки


Психологическо изследване, проведено в Университета в Тексас, приписва древни еволюционни корени на днешните стандарти за женска красота, включващи добре изразена извивка в долната част на гърба.

Ако видят долното изображение….

menspreferen

повечето мъже (вкл. автора на тази статия) биха избрали фигура b. като по-привлекателна. Каква е причината за това? Дали е чисто субективна или зад нея се крие еволюционен механизъм…

Оказва се, че по мъжките стандартни за красота, най-привлекателни са жените, имащи идеален ъгъл от 45.5 градуса между гърба и задните части. От физиологична гледна точка пък, именно подобен ъгъл осигурява на жените по-голяма устойчивост и възможност да износят повече деца.

Тази структура на гръбнака позволява на жените по-добре да разпределят теглото върху бедрата си. В древността такива жени са били по-ефективни при търсенето на храна по време на бременност и в по-малка степен са били застрашени от възникване на наранявания на гръбнака. Мъжете, избрали такива жени, от своя страна са се радвали на партньор, който е имал по-добри шансове да им осигури потомство при многократни бременности.

Това се явява още една научна илюстрация на това, че красотата не е нещо произволно и субективно в очите на наблюдателя, а в много случаи се подчинява на последователна адаптивна логика, произтичаща от еволюцията на вида ни.

Източник: http://phys.org/news/2015-03-men-body-evolutionary-roots.html

Снимки: The University of Texas

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори