„Дървесният човек“ от Бангладеш отново има нормални ръце, благодарение на науката


Abul Bajandar е 27-годишен младеж от малко градче в Бангладеш. Но за повечето хора той е известен като „Дървесният човек“, заради рядкото заболяване от което страда през по-голямата част от живота си. А сега, благодарение на серия иновативни хирургически операции, той има шанс отново да има нормален живот.

Левандовски-Лутц дисплазия е наследствено кожно заболяване. То е много рядко и се счита, че се причинява от човешкия папиломен вирус (HPV), влязъл във взаимодействие с неефективна имунна система. При тази болест вирусът превзема кожните клетки на заболелия и ги кара да произвеждат огромно количество кератин – протеин, който е основна част  от състава на ноктите и косата. И така вместо с обикновени брадавици, засегнатите части на пациента се покриват с огромни израстъци, донякъде наподобяващи с вида си корените или клоните на дърво.

За първи път лекарите успяха да се преборят с тежък случай на болестта и да върнат почти нормалния вид на пострадалите ръце на пациента. Те проведоха серия от 16 операции, започвайки в началото на миналата година. При операциите са използвани лазери, с които излишната тъкан постепенно е била отстранена.

Преди операциите Bajandar не е бил в състояние да се храни, пие, да мие зъбите си и дори се изкъпе самостоятелно. Но за негово щастие това вече е част от нерадостното му минало. След последната операция той е в състояние да се храни самостоятелно и дори да пише!

Стъпка по стъпка съвременната медицина се справя и с най-мъчните болести!


Източник: cnn.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори