Дрон с дефибрилатор помогна за спасяването на човешки живот


За първи път дрон бе използван за спешна помощ при сърдечен арест, като достави животоспасяващ дефибрилатор още в първите минути след настъпване му.

Първото по рода си постижение стана факт в Тролхетан, Швеция. Дронът е дело на компанията Everdrone, която предлага услуга за спешна въздушна медицинска доставка. Системата е тествана максимално, когато 71-годишен мъж получава сърдечен арест, докато почиства снега пред дома си.

За щастие мъжът е забелязан е преминаващ наблизо лекар, който веднага започва да прави изкуствено дишане, а друг гражданин е помолен да се обади на номера за спешни случаи. Само 3 минути по-късно на мястото на инцидента пристига дрон, носещ дефибрилатор. С негова помощ лекарят оказва навременна помощ, пациента е откаран в болница и скоро след това е изписан напълно възстановен.

В Европа над 275 000 души годишно получават сърдечен арест, като от над 70% от случаите това е извън пределите на болница. В такива случаи времето за реакция е от критично значение, като шанса за оцеляване намалява с 7-10% за всяка следваща минута. Използването на дрон, обвързано с надеждна система за известяване и вземане на решение може да спаси много човешки животи.

Понастоящем услугата на Everdrone може да достигне до 200 000 жители в Швеция, като очакванията са, че през настоящата година тя постепенно ще се разшири и до други места в Европа.


Източник и снимки: Everdrone

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори