Дрон от картон осигурява спешна и евтина доставка в труднодостъпни места


Навременната доставка на неща от първа необходимост, например лекарства, в отдалечени, труднодостъпни или опасни за човека райони може да означава живот или смърт за попадналите в беда. В такива случаи все по-често използването на безпилотни летателни апарати или както по-често са наричани – дрони – е оправдано, а често и единствено разумно решение.

Но решението не е идеално. Повечето дрони са скъпи, а в допълнение на това и времето им на полет е ограничено от батерията, с която разполагат. Необходимостта да имат достатъчно заряд, за да отидат и след това да се върнат, на практика съкращава възможността им за полет наполовина.

Но какво би станало, ако бяха за еднократна употреба и не трябва да се връщат?

Именно с това се занимава нов изследователски проект, финансиран от правителствената агенция на САЩ DARPA, занимаваща се с развитието на нови технологии. Учените работещи по него, успяха да създадат дрон, изминаващ два пъти по-голямо разстояние, благодарение на това, че не трябва да се връща обратно. Цената на новата машина също не е тревожно висока, тъй като тя е създадена… от картон!

Картоненият дрон е безмоторен и използва единствено въздушните течения. В него има вграден миниатюрен компютър, допълнен със сензори, които в реално време контролират полета му. След извършване на доставката дронът изчерпва предназначението си и тялото му, включително електрониката се разграждат в околната среда.


Източник: www.darpa.mil

Снимки: Otherlabs

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори