Древните птици са били летци


Знае се, че птиците са част от биоразнообразието на планетата ни от поне 150 милиона години. Но това, което учените не знаеха с по-голяма сигурност, е дали древните птици изобщо са били способни да летят. Сега те смятат, че имат отговор на въпроса.

Намираните вкаменелости от на древни птици показват, че скелетното им устройство се е различавало доста от това на днешните им наследници, което е било и повод за неяснотата дали са могли изобщо да летят. Но наскоро открита вкаменелост в Испания промени това.

На възраст от около 125 милиона години, находката представлява вкаменено крило на малка древна птица. Изучавайки го, учените са открили, че в много отношения то е като крилата на съвременна птица – има подобно разположение на перата и мускулатура. От находката е видно, че тази птица е имала развити мускули, с които е могла да контролира ориентацията на перата си – съвсем като съвременна птица.

На база тази находка, учените вече могат да обрисуват картина, в която измежду бродещите динозаври ловко са пърхали ята от неголеми птици.

Източник и снимка: http://gizmodo.com/a-125-million-year-old-fossils-indicates-birds-lived-a-1735080508

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори