До 2050 късогледството ще придобие епидемиологични измерения


До 2050 броят на хората, страдащи от късогледство ще достигне до 5 милиарда, като от тях около 1 милиард ще страдат от по-тежка форма, водеща до ослепяване. Тези стряскащи данни са на изследователи от Brien Holden Vision Institute, проучили световните тенденции на заболяването.

Понастоящем около 2 милиарда души са с диагноза късогледство, като от тях с най-голям брой са тези от Източна Азия – Сингапур, Китай, Тайван, Хонг Конг и Корея. Немалко хора, страдащи от това увреждане на зрението обаче са и от други части на света.

Учените посочват, че за да не се сбъдне тази мрачна прогноза, е от изключителна важност по цял свят правителствата, а също и здравните организации и училищата да работят съвместно и да предприемат действия, които да намалят вероятността от възникване на заболяването.

Сред най-простите и същевременно ефективни мерки, които могат да бъдат предприети, са децата да бъдат насърчавани да прекарват навън поне 2 часа дневно, както и да не прекарват твърде много време постоянно взирайки се в различни електронни устройства.

Друга мярка, са регулярните прегледи, чрез които застрашените хора могат да бъдат засечени на ранен етап и да и бъде помогнато много по-ефикасно.

Източник: http://www.medicaldaily.com/near-sightedness-epidemic-5-billion-people-will-be-diagnosed-myopia-2050-1-billion-356380

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори