Допълнителният прием на витамини и минерали… не допринася с нищо за по-доброто здраве


Допълнителното приемане на витамини и минерали, под формата на различни хранителни добавки и мултивитамини, не носи никаква полза или вреда за здравето ни. Това сочат резултатите от няколкогодишно изследване, проведено от учени от Университета в Торонто и болницата „Св. Михаил“.

Изследването обхваща подробни данни от периода 2012 – 2017 г., свързани с приема на витамините A, B1, B2, B3 (ниацин), B6, B9 (фолиева киселина), C, D и E; β-каротин; калций; желязо; цинк; магнезий и селен.

Данните показват, че повечето допълнително приемани витамини и минерали не допринасят по измерим начин за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт, инсулт или преждевременна смърт. В същото време, не са установени и никакви ясно изразени рискове от приемането им.

Единствено изключение от горните данни е фолиевата киселина, която както изглежда води до намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт.

С оглед на тези данни, учените съветват, че най-разумния начин да си набавяме необходимите витамини и минерали е балансирания прием на разнообразна храна.

Следва да се отбележи, че това далеч не е първото изследване, убедително навеждащо на мисълта, че ползата от мултивитамините е в най-добрия случай незначителна, но по-често – нулева…


Източник: Journal of the American College of Cardiology

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори