ДНК на мамут бе успешно имплантирана в клетки на слон


Американски учени от Харвардският  университет извлякоха ДНК проба от замръзналите останки на мамут, открит на остров Врангел в Арктическия океан, след което създадоха синтетична нейна реплика, която имплантираха в изолирани в лаборатория клетки от слон.

При процедурата се използва техника за редактиране на гените позната като CRISPR. Тя съществува от 2012, когато учените откриха, че някои бактерии притежават своеобразен механизъм, чрез който могат „в движение“ да си изработват имунитет срещу досега непознати за тях заболявания. Именно тези бактерии се използват от учените, за да открият и унищожават чужда за организма ДНК, а също и да пренареждат генома. Това става чрез използването на специален белтък, наречен Cas9.

След имплантирането на синтетично пресъздадената мамутска ДНК в слонските клетки, те са продължили да функционират идеално. В процеса на пресъздаване на мамутската ДНК, (все още) не е възстановен пълния му геном. Вместо това учените са се концентрирали върху пресъздаването на типични за вида белези – размер на ушите, окосменост, слой подкожна мазнина и хемоглобина. На практика в момента учените разполагат с функциониращи слонски клетки с мамутско ДНК в тях.

Ако експеримента стигне до имплантирането на това ДНК в истински слон, можем отново да видим тези големи животни, изчезнали от лицето на Земята преди почти 3500 години.

Макар нуждата от връщане на вече отдавна изчезнало животно, да е спорна, то резултатите от работата по този проект могат да бъдат използвани за запазването на по-скоро изчезнали или текущо застрашени от изчезване животински видове.

Наскоро друг екип учени започнаха работа по подобен проект – http://zanaukata.eu/?p=823

Източник: http://www.sciencealert.com/mammoth-dna-has-been-implanted-into-functioning-elephant-cells

Снимка: The University of Michigan Museum of Paleontology

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори