Остават дни до изстрелването на космическия телескоп Джеймс Уеб


Само няколко дни остават до планираното изстрелване в космоса на една от най-фините и сложни машини, създадени от човешки ръце – космическият телескоп Джеймс Уеб.

В процес на създаване от 25 години, тежащото 6 и половина тона съоръжение, струващо около 10 милиарда долара, трябва да бъде изведено в космоса на 24 декември тази година.

Телескопът притежава гигантско огледало с диаметър от 6,5 метра,съставено от 18 по-малки шестоъгълни огледала. Всяко от тях е направено от берилий и има златно покритие. Комбинацията от материали водят до получаването на близко до съвършеното огледало, лишено от всякакви несъвършенства и с изключително висока отражателна способност.

С помощта на 4 специализирани инструмента новото космическо око на Земята ще търси остатъчна светлина от най-древните звезди и галактики, образували се скоро след Големия взрив. С негова помощ ще може да се изучи в много повече детайли образуването и развитието на галактики, звезди и отделни планети. И не на последно място – той ще има силата да наблюдава атмосферата на извънслънчеви планети – нещо, което ще ни даде далеч повече информация за тези вече хиляди светове, далеч отвъд пределите на Слънчевата система.

Но преди всичко това дори да има шанс да започне, трябва самото изстрелване и позициониране на телескопа да преминат безаварийно.

Телескопът трябва да се отдалечи на около 1, 5 милиона километра от планетата – разстояние, 4 пъти превишаващо това до Луната.

Тъй като огледалото на телескопа е твърде голямо, за да бъде разгънато още при изстрелваното, то ще бъде сгънато по сложен начин, заедно с голяма част от другото оборудване.

За пълното разгъване на това „оригами“ ще са нужни няколко седмици, но дори то да е успешно, ще са необходими още около 6 месеца, докато завършат всички настройки телескопа, така, че да е готов за работа.

Залогът е висок, рискът – също. Но ако всичко мине по план, Земята ще се сдобие с инструмент, който ще ни позволи да надникнем по-дълбоко от когато и да било в дълбините на космоса, да видим „искрици“ от първата светлина и да открием чудни нови светове, далеч отвъд онова, което можем да си представим…


Източник и снимки: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори