Днес вече живеем в бъдещето!


Обновление: Самозатягащите се спортни обувки на Nike вече са реалност, както засвидетелства Michael J. Fox преди часове!

https://twitter.com/MichaelJFoxOrg/status/656909095358873600/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/MichaelJFoxOrg/status/656929718084739072?ref_src=twsrc%5Etfw

Вече живеем в бъдещето! Никой, гледал втората част на култовия научно-фантастичен филм „Завръщане в бъдещето“, не би оспорил това.

Излязъл през 1989, филмът проследява историята на един гениален учен и неговия приятел, които използвайки машина на времето се озовават в бъдещето, пълно с най-различни смайващи технологични чудеса.

Датата, на която героите пристигнат в бъдещето… е 21-ви октомври 2015! Е, сега живеем точно на тази дата и  в този ден – нека набързо проверим колко от показаните във филма по онова време футуристични неща, ги има? Нека видим:

Самозатягащи се маратонки

Компанията Nike от няколко години има модела Nike Mag, който е точно копие на видените във филма спортни обувки. Те все още не са самозатягащи се, но именно такъв модел се очаква да бъде пуснат до края на годината, а нищо чудно и всеки момент! Докато чакаме този модел да излезе, нека не забравяме, че вече има технологично много по-сложни обувки, като например такива с вграден GPS в стелките си!

Самонагласяващо се яке

На пазара не се продават такива якета или поне на автора не са известни такива. Но имаме умни дрехи, следящи един куп жизнени показатели, а някои якета зареждат и телефоните ни.

Летящи автомобили

Небесата не са изпълнени с летящи автомобили, като във филма, но  на пазара съществуват поне 2-3 компании, чиито летящи автомобили са в процес на разработка  и за които се очаква в рамките на идните няколко години да достигнат етап продажби. А междувременно сред обикновените автомобили се появиха  първите серийни модели с вграден автономен режим на придвижване – тенденция, която ще промени движението по пътищата в идните десетилетия.

Летящи скейтборди

Колкото и да е странно… имаме! Не летят над всяка повърхност, но определено се носят над повърхността, благодарение на мощни магнити и течен азот. От компанията Lexus неотдавна направиха демонстрация на техния вариант на летящ скейтборд.

https://www.youtube.com/watch?v=ZwSwZ2Y0Ops

 Грамадни интерактивни телевизори, от които директно могат да се провеждат разговори

Да, определено имаме.

https://www.youtube.com/watch?v=S8Hx9xtZfVo

Компютърни игри, които можем да играем без физически контролери

Да и това го имаме. От доста време всъщност. Дори има различни конкуриращи се технологии…

 Холограми по улиците, 3D филми и хора с видеоочила

Холограмите не са масова явление по улиците и засега са запазени за да върнат към „живот“ популярни изпълнители като 2 Pac или Michael Jackson. Но междувременно вече дебютират устройства за виртуална и/или добавена реалност, размиващи границата между реално и виртуално. А 3D филмите отдавна са тук…

Автоматизирани бензиностанции и заведения за бърза закуска

Макар и все още рядкост, вече има напълно автоматизирани заведения и от двата типа.

Автомобили с плутониево захранване

Е, такива определено липсват. Но пък има невероятни електромобили като Tesla, а използването на алтернативни енергийни източници печели все по-широка популярност…

Наистина живеем в бъдещето, нали?!

О, а ако все още не сте се отказали от вредните газирани напитки, компанията Pepsi пусна точно същата бутилка, като показаната във филма…

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори