Днес вече живеем в бъдещето!


Обновление: Самозатягащите се спортни обувки на Nike вече са реалност, както засвидетелства Michael J. Fox преди часове!

Вече живеем в бъдещето! Никой, гледал втората част на култовия научно-фантастичен филм „Завръщане в бъдещето“, не би оспорил това.

Излязъл през 1989, филмът проследява историята на един гениален учен и неговия приятел, които използвайки машина на времето се озовават в бъдещето, пълно с най-различни смайващи технологични чудеса.

Датата, на която героите пристигнат в бъдещето… е 21-ви октомври 2015! Е, сега живеем точно на тази дата и  в този ден – нека набързо проверим колко от показаните във филма по онова време футуристични неща, ги има? Нека видим:

Самозатягащи се маратонки

Компанията Nike от няколко години има модела Nike Mag, който е точно копие на видените във филма спортни обувки. Те все още не са самозатягащи се, но именно такъв модел се очаква да бъде пуснат до края на годината, а нищо чудно и всеки момент! Докато чакаме този модел да излезе, нека не забравяме, че вече има технологично много по-сложни обувки, като например такива с вграден GPS в стелките си!

Самонагласяващо се яке

На пазара не се продават такива якета или поне на автора не са известни такива. Но имаме умни дрехи, следящи един куп жизнени показатели, а някои якета зареждат и телефоните ни.

Летящи автомобили

Небесата не са изпълнени с летящи автомобили, като във филма, но  на пазара съществуват поне 2-3 компании, чиито летящи автомобили са в процес на разработка  и за които се очаква в рамките на идните няколко години да достигнат етап продажби. А междувременно сред обикновените автомобили се появиха  първите серийни модели с вграден автономен режим на придвижване – тенденция, която ще промени движението по пътищата в идните десетилетия.

Летящи скейтборди

Колкото и да е странно… имаме! Не летят над всяка повърхност, но определено се носят над повърхността, благодарение на мощни магнити и течен азот. От компанията Lexus неотдавна направиха демонстрация на техния вариант на летящ скейтборд.

 Грамадни интерактивни телевизори, от които директно могат да се провеждат разговори

Да, определено имаме.

Компютърни игри, които можем да играем без физически контролери

Да и това го имаме. От доста време всъщност. Дори има различни конкуриращи се технологии…

 Холограми по улиците, 3D филми и хора с видеоочила

Холограмите не са масова явление по улиците и засега са запазени за да върнат към „живот“ популярни изпълнители като 2 Pac или Michael Jackson. Но междувременно вече дебютират устройства за виртуална и/или добавена реалност, размиващи границата между реално и виртуално. А 3D филмите отдавна са тук…

Автоматизирани бензиностанции и заведения за бърза закуска

Макар и все още рядкост, вече има напълно автоматизирани заведения и от двата типа.

Автомобили с плутониево захранване

Е, такива определено липсват. Но пък има невероятни електромобили като Tesla, а използването на алтернативни енергийни източници печели все по-широка популярност…

Наистина живеем в бъдещето, нали?!

О, а ако все още не сте се отказали от вредните газирани напитки, компанията Pepsi пусна точно същата бутилка, като показаната във филма…

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори