Учени демонстрираха директна връзка между човешки мозъци


Учени от САЩ демонстрираха работещ модел на директна невербална връзка между 3 човешки мозъка. Те успяха да изпратят електрически сигнали за активността от 2 мозъка към трети, който получи информация за извършването на определено просто действие.

В рамките на експеримента трима души са били поставени в различни стаи. Двама от тях са били „изпращачи„, а третият – „получател„. Изпращачите са наблюдавали компютърен екран, на който подобно на известната игра „Тетрис“ е трябвало да се завъртят различни блокчета, така че да паснат едно с друго. Получателят от своя страна не е разполагал с информацията дали трябва да завърти дадено блокче или не.

Изпращачите са били оборудвани с електроенцефалографи (ЕЕГ), записващи мозъчната им активност под формата на електрически сигнали. Виждайки определено блокче на екрана, те е трябвало да решат дали да изпратят сигнал за завъртане или не. За целта е трябвало да съсредоточат вниманието си върху светлина, мигаща с висока честота, при нужда от завъртане и върху такава с ниска честота, когато не е било необходимо завъртане на блокчето. Така записаната мозъчна активност чрез компютърен интерфейс е изпращана до получателя, също оборудван с ЕЕГ, където под формата на магнитен импулс е получавана. Този импулс е предизвиквал светлинно примигване в зрителното поле на получателя при нужда от завъртане на блокчето. Липсата на сигнал пък е била знак, че не е необходимо завъртане.

Макар текущият експеримент да е със скромен резултат, значението му не бива да се омаловажава. Всъщност, учените вече имат конкретни идеи как допълнително биха могли да увеличат количеството на предаваната информация. Част от средствата за постигане на това, са използването на магнитно-резонансна томография, както и допълнително фокусиране точно в кои дялове на мозъка да се получава определен сигнал, с цел получаване на по-точна информация.

Описаните по-горе методи са само част от усилията, които учените влагат в тази област през последните години. Освен тях съществуват и по-инвазивни методи за директна връзка между мозък-мозък или мозък-машина, които изискват имплантирането на електроди. Как ще се развият и докъде ще доведат тези изследвания, ще покаже бъдещето, което както винаги, идва със страшна сила.


Източник и снимка: Nature

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори