Космическият телескоп Джеймс Уеб е завършен!


След около 20 години разработка и почти 9 милиарда долара, NASA, в сътрудничество с Канадската и Европейската космически агенции, завърши най-големият и мощен космически телескоп, създаван някога.

otispostcocrev2

Носещ името на Джеймс Уеб – ръководител на NASA по времето на първите полети до Луната – той ще е в състояние да наблюдава изключително отдалечени от нас космически обекти. С негова помощ учените ще са способни да видят буквално първата светлина, появила се след Големия взрив.

Телескопът е наистина удивително постижение на съвременната наука. С големината си, която е приблизително равняваща се на игрище за тенис и с над 6-метровото си огледало, той е бъде над 100 пъти по-мощен от космическия телескоп Хъбъл! Или ако искате по-образно сравнение – телескопът е в състояние да види пчела, отдалечена на над 380 ХИЛЯДИ километра от него!!!

jwsttennis

Учените разчитат на телескопа, за да могат да изучат по-добре появата на първите галактики, звезди и планети. Очаква се той да помогне много и при търсенето на извънслънчеви планети.

Ако всички тестове на новият телескоп бъдат успешни, той ще започне да работи през 2018 г. Очакват ни вълнуващи времена на нови и удивителни открития за вселената, в която живеем!


Източник и снимки: NASA

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори