Деца само от… двама бащи!


Извършвайки истински пробив, учените за първи път успяха да създадат човешка яйцеклетка и сперматозоид, използвайки кожни клетки от двама възрастни от един и същ пол!

Пробивът отваря вратите към създаването на първото „произведено“ в лаборатория бебе с двама еднополови родители.

Въпреки че, първите асоциации на този пробив са свързани с приложението му от хомосексуални двойки, той има значение и за хората, които не могат да си имат деца вследствие прекарано тежко заболяване.

Изследването е извършено съвместно от екип учени от Университета Кеймбридж и от Научния институт Weizmann.

Учените са взели клетки от кожата на петима възрастни. Чрез репрограмиране от тях се получени стволови клетки, от които на своя страна страна са получени т. нар. първични полови клетки. Именно от тях на следващ етап се образуват както яйцеклетките, така и сперматозоидите. Веднъж получени, може да се използва ин витро оплождане и да се постави началото на нов живот.

Получените по този начин полови клетки, са сравнени с такива, взети от човешки ембриони и е установено, че те са чисти от унаследени мутации, които биха могли да дойдат от изходните възрастни кожни клетки. Това е интересно, тъй като се оказва, че всички настъпили с възрастта епигенетични промени и мутации, се „зануляват“ и изчезват при препрограмирането на клетката и тя реално става много по-млада и чиста от останалите в тялото на възрастния индивид.

Учените са на мнение, че е напълно в способностите им да създадат първото така заченато дете в рамките на само 2 години. Разбира се, към момента, няма индикации за подобни усилия, най-малкото защото това ще изисква промени в законите.

Този медицински напредък със сигурност ще предизвика разгорещени полемики, подобно на наскоро одобреното във Великобритания зачеване на деца с ДНК от трима родителя.

Източник: http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/uk_news/Science/article1522406.ece

Снимка: The Sunday Times

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори