Учени и ИИ с непостигана досега детайлна „снимка“ на мозъка


Учени създадоха сложна карта на човешкия мозък с безпрецедентна прецизност. В резултат на съвместните усилия на учени от Харвард и Google е създадена зашеметяваща визуализация на около 57 000 неврона, мрежа от 230 милиметра кръвоносни съдове и изумителните 150 милиона синапса.

Човешкият мозък съдържа приблизително 170 милиарда клетки, включително 86 милиарда неврона. Традиционните техники за визуализация, като например магнитно-резонансната томография, позволиха на учените да изследват до известна степен този сложен орган. Но навлизането по-дълбоко в лабиринта на мозъка винаги е било предизвикателство.

Използвайки усъвършенствани микроскопски  техники, подпомогнати от система с елементи на изкуствен интелект, учените са успели да създадат 3D карта на мозъчен сегмент в нанометричен мащаб. Това постижение не само счупи предишните рекорди за разделителна способност на мозъчните изображения, но и отвори нов прозорец към разбирането на сложната работа на невронните мрежи.

Последиците от този пробив са важни. С тази карта с висока резолюция учените вече могат да наблюдават взаимодействията между невроните и техните синапси с невъзможна до този момент яснота. Подобна карта приближава науката до разгадаването на тайните на съзнанието, неврологичните заболявания и фундаменталните процеси, които са в основата на нашите мисли и поведение.


Източник: Alexander Shapson-Coe et al., A petavoxel fragment of human cerebral cortex reconstructed at nanoscale resolution; DOI:10.1126/science.adk4858

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори