Два нови антибиотика се очертават като ефективни срещу резистентността към антибиотици


Френски учени съобщиха за създаването на два нови антибиотика, които могат да се окажат важни през идните години, защото поне засега изглежда, че не се развива резистентност към тях.

Създаването на новите антибиотици започва с откритието, че бактерията Staphylococcus aureus използва специфичен токсин, за да улесни заразяването на организма. Учените обаче откриват, че този токсин също така е способен да убива други бактерии. Затова те се заемат да го променят така, от свойствата му да остане само способността да убива бактериите, но да не вреди на организма. Откритието е направено през 2011 г. Осем години по-късно учените вече разполагат с два готови антибиотика.

Първите изпитания върху животни показват повече от обещаващи резултати. От една страна получените антибиотици имат силно действие. От друга – дори при дози надвишаващи 10 до 50 път ефективната доза, те не показват токсичност за организма. Освен това дори и след продължително присъствие в организма, не изглежда да предизвикват появата на резистентност.

Учените възнамеряват да продължат с разработката на новите антибиотици, като ги подготвят за предстоящи клинични изпитания върху хора.


Източник: PLOS Biology

Снимка: CDC/ Matthew J. Arduino, DRPH Photo Credit: Janice Haney Carr

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори