Децата са по-добри при изпълнението на скучни задачи…, когато са облечени като Батман


Постоянството е една от личностните характеристики, която неизменно е важна за постигането на успехи в живота. Но светът наоколо е богат, шарен… и разсейващ, особено за по-малките деца, които във всеки момент са изкушени да заменят задача, която сметнат за досадна и монотонна, с някаква форма на забавление, често използвайки технологични придобивки, като таблети или телефони. Но какво може да накара едно дете да издържи по-дълго на досадните задачи? Учени от САЩ имат интересен отговор…

Изследователи от Хамилтън Колидж и Университета на Минесота са провели експеримент с 4 и 6 годишни деца. При него на децата е дадена някаква умишлено скучна задача, която да правят на компютър в продължение на 10 минути, като предварително им е казано, че е важно да я изпълняват колкото може по-усърдно и продължително. Допълнително от това им е дадена възможност веднага щом им доскучае, да могат да я прекъснат и да започнат да си играят на наблизо оставен таблет.

180-те деца, взели участие в експеримента са разделени на 3 групи. Тези в първата група са помолени в даден момент да се запитат сами „Работя ли усърдно?“. Децата от втората група е трябвало да мислят за себе си в трето лице – например „Хана работи ли усърдно?“. На децата в третата група е казано да мислят за себе си като за някой друг, който е наистина добър във вършенето работа – като им е дадена възможност да изберат известни супергерои, като например Батман и дори да се облекат като тях. Съответно те е трябвало да се запитат „Батман работи ли усърдно?“.

В рамките на 10 минути децата са имали възможност да се прехвърлят от „работата“ на забавлението и обратно, като на всяка минута са питани дали работят усърдно. Резултатите… са интересни.

Оказва се, че децата, които мислят за себе си в трето лице, издържат по-дълго време да изпълняват задачата от тези, мислещи в първо лице. А тези, които се асоциират със супергерои надминават дори втората група! С други думи, колкото повече децата се дистанцират от собственото си Аз, толкова е по-вероятно да устоят на изкушението да се върнат към любимото си забавление, вместо да продължат с важната, макар и скучна задача.

Както изглежда, не е излишно в детският гардероб да се намира и едно костюмче на Батман или Жената-чудо…


Източник: http://sci-hub.tw/10.1111/cdev.12695

Снимка: REUTERS/Pilar Olivares

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори