Да разбереш лицето на човек… само от ДНК проба!


Има престъпления, на които няма свидетели, няма записи, няма снимки и единственото, с което следователите разполагат – и то ако имат късмет – е ДНК на неизвестния извършител.

В такива случаи ще е от огромна полза да можеше някак да се узнае лицето му, за да може властите да започнат издирването му. Оказа се, че колкото и невероятно да звучи, може би вече има такъв начин!

Екип от учени от Penn State University създадоха специален софтуер, който на базата на ДНК проба, е способен за минути да генерира с приближение вероятния външен вид на човека, предоставил пробата!

За да постигне това, софтуерът използва знанията, получени за това как отделните гени се отразяват на развитието на лицето. Той чертае връзки между генетичните маркери и точките на лицето.

Доколко обаче получените изображения могат да бъдат приети за точни? За да се отговори на този въпрос, са необходими още много допълнителни изследвания и е възможно никога постигнатата точност да не бъде на достатъчно високо ниво – така например, в момента софтуера не може да съобрази възрастта на генерираното лице. Но дори и с приближение, постигнатите резултати са наистина впечатляващи и заслужават да им бъде обърнато внимание. Уверете се сами!

На демонстративните снимки по-долу са показани генерираните лица, които софтуера е получил само чрез анализ на ДНК проба от няколко човека, без да знае никаква друга информация за тях. Полученият резултат е съпоставен със снимки на истинските им лица.

24faces_otherpeople-superJumbo

 

faces_caths-articleLarge

Източник: http://www.nytimes.com/2015/02/24/science/dna-generated-faces.html

Снимки: Mark D. Shriver/Penn State University 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори