Япония каза „Да“ на генното редактиране на човешки ембриони


Експертен панел, на който участваха здравното и научното министерства на Япония, доведе до създаването на първите за страната проектонасоки за възможността за използване на различни методи за генно редактиране върху човешки ембриони в най-ранен стадий на развитие.

Горното решение е промяна от досегашната политика на неутралитет по отношение на този вид изследвания, който страната спазваше.

Манипулирането на ДНК в началните етапи от развитието на ембриона може да даде подробен поглед върху най-ранните етапи от човешкото развитие. А инструментите за генно редактиране (като например Crispr) един ден могат да бъдат използвани за отстраняването на неблагоприятни или животозастрашаващи мутации.

Въпреки горните ползи от прилагането на генно редактиране, използването му е предмет на нестихващи полемики, строги ограничения и дори пълна забрана в много страни по света. Причините са от различно естествено  – морално, религиозно, страха от използването му за различни немедицински цели. Япония се присъединява към лагера на страните, в които генното редактиране на човешки ембриони е позволено, но само в случаите в които те няма да се използват за размножаване.

Очаква се новите разпоредби в Япония да влязат в сила през първата половина на 2019 г.


Източник: Nature

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори