Г-н Спок почина на 83 години


Ленърд Нимой, актьорът, изиграл ролята на господин Спок в култовата научно-фантастична поредица Стар Трек, почина на 83 години.

Съпругата му съобщи, че причината за смъртта му е крайна фаза на хроничната обструктивна белодробна болест. Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е един най-сериозните проблеми на здравеопазването в световен мащаб, свързан най-вече с тютюнопушенето. По данни на Световната здравна организация около 10% от населението на планетата страда от заболяването, като всяка година се регистрират близо 3 милиона смъртни случаи.

Господин Нимой обяви болестта си миналата година и я отдаде именно на тютюнопушенето, въпреки че се е отказал от вредния навик преди повече от 3 десетилетия.

Сред талантите му са и поезия, фотграфия и музика, но той ще остане в умовете на безбройните се почитатели именно като г-н Спок – полу-човек/полу-извънземен, направил логическото мислене до начин на живот… и в същото време трогателно човечен.

Благодарим Ви г-н Нимой! Благодарим Ви г-н Спок! Вие пленихте фантазията на безброй хора и вдъхновихте поколения учени да смело да се впускат на места, където човек никога не стъпвал преди! Няма да бъдете забравени! Поклон!

Източник: www.nytimes.com/2015/02/27/arts/television/leonard-nimoy-spock-of-star-trek-dies-at-83.html

Снимка: Dave Daring

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори