Вече знаем какво е убило по-голямата част от живота по време на Голямото измиране


Преди около 252 милиона години Земята преминава през едно от най-тежките си изпитания – масово измиране с чудовищни размери, почти напълно заличава живота на планетата.

Наречено „масово измиране на Перм-Триас“, но често наричано просто „Голямото измиране“, то води до изчезването на почти 97% от морските видове и на над 70% от сухоземните гръбначни животни.

Досега учените с право предполагаха, че основна причина за това са били драстичните климатични промени, характерни за този период от развитието на Земята, но не бяха наясно какво точно е предизвикало изчезването на толкова огромен брой организми. Но нова симулация хвърля яснота и върху това.

Основния двигател на този катаклизъм е била дългосрочна вулканична активност в Сибир, която е затоплила атмосферата с над 10 °С. Това е довело до ускоряване метаболизма на морските създания, което от своя страна е увеличило нуждата им от кислород. Тази поредица от събития в крайна сметка е изчерпала голяма част от кислорода в земните океани. Или казано накратко – животните буквално са умрели от задушаване.

Тревожен факт е, че днес Земята също е изправена пред климатични промени, водещи до повишаване на тепературите. И този път не вулкани са главните виновници, а човешката дейност. Всъщност, понастоящем покачването на темепратурите… е с доста по-бързи темпове, отколкото през време на Голямото измиране! Поне 700 000 години преди да настъпи то, е имало индикации за повишаване на температурите, а днес има измеримо покачване за по-малко от столетие.


Източник: Science

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори