Големият адронен ускорител отново е пуснат в действие


След двегодишна почивка Големият адронен ускорител (LHC), намиращ се в Европейския център за ядрени изследвания (CERN), възобнови дейността си.

Със своите 27 км. в диаметър и невъобразимата си сложност, LHC е най-голямата машина построявана от човека и едно от най-сложните експериментални устройства.

Учените в CERN го използват за да изучават най-малките възможни частици, изграждащи реалността ни, както и за да хвърлят светлина върху загадъчната тъмна материя, която изгражда около 27% от нашата Вселена, но чието присъствие засега може да бъде засечено само чрез гравитационното въздействие, което тя оказва на нормалната материя.

При последното си пускане, което беше с мощност наполовина на тази, с която съоръжението ще работи сега, учените потвърдиха Хигс бозона – частицата, придаваща маса на останалите частици. С това те завършиха над 50-годишни опити да бъде доказана теорията на едноименни учен.

LHC вече е в състояние да сблъсква над милиард двойки протони в секунда – двойно спрямо предишните си възможности. Чрез анализът на получените данни учените ще могат разберат още по-добре самата тъкан на нашата реалност.

Със сигурност ни очакват вълнуващи открития!

Снимка: CERN

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори