Често срещана съставка в продуктите за изправяне на косата може да крие опасност от бъбречно увреждане


Ново изследване, публикувано в медицинското издание The New England Journal of Medicine, има убедителни доказателства за здравния риск, който крият козметичните продукти, съдържащи глиоксилова киселина.

Изследването е предизвикано от любопитния случай на 26-годишна жена, претърпяла увреждане на бъбреците в три отделни случая, всеки от които е свързан с процедура за изправяне на коса в салон.

Жената, която преди това е била клинично здрава, се е подложила на популярната процедура през юни 2020 г., април 2021 г. и юли 2022 г. След всеки сеанс тя е имала симптоми, включващи повръщане, диария, треска и болки в гърба. Усещането за парене по скалпа ѝ по време на лечението и последвалите язви показват тежка реакция.

Медицинските тестове разкриват повишени нива на креатинин в кръвта ѝ, което е показателно за неправилно функциониране на бъбреците. Въпреки липсата на признаци на инфекция или запушване на отделителната ѝ система, потвърдена от компютърна томография, повтарящите се инциденти сочели тревожен модел.

Учените са се насочили, че виновникът за тази реакция е съдържащата се в този тип козметични препарати глиоксилова киселина, тъй като има и други подобни случаи от Израел.

За да проверят дали предположението им е вярно, те са провели опити с мишки, част от които са били третирани с 10% разтвор на глиоксилова киселина — същата концентрация, която се използва в продукта за изправяне на косата.

Резултатите са обезпокоителни. При мишките, изложени на киселината, в урината им се появяват кристали калциев оксалат монохидрат, подобни на тези, открити при отравяне с етиленгликол. В рамките на 28 часа тези мишки също така показват значително по-високи нива на креатинин в кръвта и плътни отлагания на същите кристали в бъбреците, за разлика от техните събратя, които не са били третирани с въпросната киселина. Същите тези микрокристали водят до вътрешни увреждания на бъбреците, от което учените заключават, че има сериозна вероятност предположението им да е вярно.

Макар все още да няма официално мащабно проучване, което да потвърди валидността на това откритие в по-глобален мащаб, само по себе си, то е своеобразно предупреждение, което си струва да бъде взето предвид. Според учените, участвали в изследването, логична стъпка би било да се намери друга алтернатива на глиоксиловата киселина, а съдържащите я продукти да бъдат изтеглени от пазара и спрени от производство.


Източник: The New England Journal of Medicine

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори