Геномът на кит може би крие тайната на дълголетието


Учени разкодираха генома на гренландския кит и идентифицираха гените, отговорни за неговата над 200-годишна продължителност на живота – най-голямата сред всички бозайници.

Гренландският кит обитава студените води на арктическите и подарктически региони. Скорошно проучване показа, че представителите на този вид могат да живеят  поне до 211 години. Международен екип от учени обявиха, че разполагат с пълния геном на вида и са идентифицирали кои гени са различни спрямо другите бозайници.

Учените считат, че разковничето за дълголетие се крие в гените ERCC1 и PCNA, които са отговорни за поправката на ДНК и устойчивостта към ракови заболявания. Тези знания може да са добра основа за разгадаването на дълголетието и при хората. Фактът, че китовете имат над 1000 пъти повече клетки от един човек, но не са по-често застрашени от ракови заболявания, говори, че очевидно имат някакви вътрешни механизми, които ги предпазват.

Предвижда се гени от китовете да бъдат вкарани в мишки, за да се проучи дали имат ефект върху продължителността на живота им. Ако резултатите са положителни, може да последват опити с хора, при които чрез лекарства да бъдат активирани същите гени или пък чрез вкарване на гени от кит.

Източник: http://www.futuretimeline.net/blog/2015/01/5.htm#.VK7GM10U-7M

Снимка: www.futuretimeline.net

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори