Генно редактиране бе използвано за лечение на хора за първи път в САЩ


Учени от Университета на Пенсилвания извършиха първото лечение в САЩ, използващо метода за генно редактиране CRISPR.

Лечението е приложено върху двама пациенти, страдащи от ракови заболявания и е използвано с друг вид генна терапия, позната като CAR-T.

CRISRP се базира на откритието, че определени видове бактерии имат уникален механизъм, чрез който „в движение“ могат да си изработват имунитет срещу непознати до този момент заболявания. Учените използват тези бактерии като инструмент, чрез който могат да откриват и унищожават чужда за организма ДНК, както и да изтриват, пререждат и вмъкват нови гени в ДНК.

CAR-T е генна терапия, при която обект на третиране на Т-лимфоцитите – белите кръвни телца, които се борят против инфекциите и раковите образувания. Лекарите извличат част от тези клетки от тялото на пациента, след което ги подобряват така, че да са способни да открият определени маркери, характерни за един или друг вид рак.

Комбинацията от двата метода е обещаващо ново оръжие в борбата срещу раковите заболявания.

САЩ е страна, в която използването на генно редактиране е силно регулирано и ограничено. Но пробив като този показва, че постепенно методите на лечение, разчитащи на промяна на генома, стават все по-добри, осъществими и с постоянно нарастващ потенциал за лечение не само на ракови, но и на много други сериозни заболявания.


Източник: National Public Radio

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори