Първа генна терапия за лечение на рак


Една от най-иновативните техники за редактиране на гените – CRISPR – може за първи път да бъде използвана за лечение на раково заболяване при хората по-късно през тази година!

Учени от Университетът на Пенсилвания, чрез Националния здравен институт на САЩ, официално подадоха искане до Агенцията за контрол на храните и лекарствата за разрешаване на първата в света генна терапия за лечение на раково заболяване, приложена върху човек.

Учените се надяват чрез използване на техника за генно редактиране, наречена CRISPR, да успеят да препрограмират имунните клетки на пациент, за да могат те да разпознават и атакуват раковите клетки.

Техниката се базира на откритието, че определени видове бактерии имат уникален механизъм, чрез който „в движение“ могат да си изработват имунитет срещу непознати до този момент заболявания. Учените използват тези бактерии като инструмент, чрез който могат да откриват и унищожават чужда за организма ДНК, както и да изтриват, пререждат и вмъкват нови гени в ДНК.

В конкретния случай CRISPR ще бъде използвана за лечението на 3 различни вида рак, чрез модифицирането на 3 различни гена – нещо, което досега не е опитвано с хора.

Ако заявката за това революционно лечение получи зелена светлина, то това може да бъде началото на гигантска стъпка в борбата с рака, както и с множество генетични заболявания.


Източник: http://www.nature.com

Снимка: STEVE GSCHMEISSNER/SPL

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори