Генетично редактиран домат ще помага в борбата с раковите и сърдечно-съдовите заболявания


Регулаторните органи на САЩ одобриха нов сорт генетично модифициран домат с необичаен лилав домат и завишено съдържание на антиоксиданти и антоцианини. Плодът ще бъде пуснат в продажба през 2023 г.

Новият домат е дело на дългогодишната работа на британската компания Norfolk Plant Sciences, специализирана в изследвания, свързани с подобряване на растенията с цел по-добър здравословен ефект.

Семената на „Голям лилав домат“, както е официалното име на новия сорт ще бъдат налични на пазара в САЩ от пролетта на 2023 г. Първата версия на сорта е разработена още през 2008 г.

За да се получи допълнителното му обогатяване с антиоксиданти и антоцианини, учените са използвали генетичен превключвател от широкоразпространеното градинско цвете Кученце (Antirrhinum), което само по себе си е напълно ядливо – най-вече цветовете, но също и листата, както и семената.

Проучване, публикувано в специализирания научен журнал Nature Biotechnology, показва, че мишки, чиито хранителен режим е допълнен с лилавите домати, са постигнали значително удължаване на живота.

Дългогодишни проучвания показват, че както антиоксидантите, така и антоцианините могат да намалят честотата на раковите заболявания, да подобрят сърдечносъдовата функция, да помогнат за облекчаване на синдрома на раздразнените черва и да подобрят общото здравословно състояние.


Източник: USDA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори