Генетично променени водорасли убиват до 90% от раковите клетки


Учени създадоха генетично променена разновидност на миниатюрни кремъчни водорасли, които убиват повечето ракови клетки, без да засягат здравите.

Подобно силно фокусиране на химиотерапията само върху болните клетки, е едно от най-големите предизвикателства при третирането на различните ракови заболявания. Това би намалило последствията от нежеланите странични ефекти, които често съпътстват традиционната химиотерапия. Международен екип от учени от Германия и Австралия, е на път да постигне точно това.

Учените са използвали микроскопични едноклетъчни водорасли, които са над 10 пъти по-малки от дебелината на човешки косъм. Чрез промяна на структурата на клетъчната им стена, те са успели да ги превърнат в носители на лекарство. Заради променената си структура микроскопичните водорасли се прикрепят единствено към молекули, които са специфични за раковите клетки. След това те освобождават дозата лекарство, което от своя страна действа на раковите клетки без да засяга здравите.

Използването на такива водорасли има редица предимства – те са естествен, биосъвместим и биоразградим носител на лекарства.

Засега иновативната техника на лечение е изпробвана в лабораторни условия и върху мишки, където е показала ефективност до 90% при унищожаването на раковите клетки. От бъдещото й развитие и прилагане върху хора могат да зависят животите на мнозина от борещите се с коварната болест.

Източник: http://www.sciencealert.com/algae-has-been-engineered-to-kill-cancer-cells-while-leaving-health-ones-unharmed

Снимка: Wikimedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори